Igen ám! De mi a különbség anyakönyv-, és szertartásvezető között?

Minden valamirevaló menyasszony legalább (kétszázezer)egyszer elképzelte, ahogy ott áll hófehér ruhában a vőlegényével szemben, és arra a bizonyos kérdésre – saját vérmérséklete és hangereje szerint – kimondja az igent. Igen ám! De nagyon nem mindegy, hogy ki, és de legfőképpen: hogyan teszi fel ama nagy kérdést…

Jogosan merül fel a kérdés Benned, hogy egyáltalán, mi a különbség anyakönyvvezető, és szertartásvezető között? Mindkettőn van nemzeti színű szalag, nem? Melyikük adhat össze Benneteket hivatalosan? Nagyjából hasonló szöveget mondanak, vagy kérhettek személyes, egyedi beszédet is? És ha a Balaton parton szeretnétek kimondani a boldogító igent…? Minden kérdésre igyekeztünk válaszolni!

Infók az anyakönyvvezetőről, azaz rövid hivatali kisokos, fontos érdekességek házasulandóknak:


(Listánk korántsem teljes, további részletekről feltétlenül érdeklődjetek a hivatalban!)

Gondolkodj és házasodj

A menyasszonynak és a vőlegénynek együtt, személyesen kell megjelennie az anyakönyvvezető előtt bejelenteni házassági szándékotokat, mely után 30 nap várakozási idő veszi kezdetét. Gondolkodási időt kaptok, hogy tényleg akarjátok-e ezt a házasság dolgot, vagy csak egy átmulatott, jól sikerült éjszaka után tévedtetek a hivatalba… a 31. napon viszont már esküdhettek! Az a személy köthet házasságot, aki cselekvőképes, nagykorú, tisztázott családi állapotú és érvényes okmányokkal rendelkezik, és igazolni tudja, hogy nem földönkívüli.

Ingyenes az anyakönyvvezető

Házasságok hétköznap, munkaidőben ingyenesen köthetők, azonban munkaidő után és hétvégén (valamint, ha külső helyszínen) díjkötelesek, a legutolsó időpont az adott napon általában a 18:30, utána már a franc se akar a hivatalban szerelmespárokat látni. Hétköznap, az ingyenesen megkötött esküvők gyorsak, mint a villám: 2 tanú, rövid szöveg, akarod-e, igen-igen, és hopp, már férj és feleség is vagytok. 

A piros az tilos

Akinek az a romantikus álma, hogy mondjuk augusztus 20-án szeretne házasságot kötni, és akkor minden évben hatalmas tűzijátékkal ünnepelhetnék a házassági évfordulójukat, ki kell, hogy ábrándítsuk. Ugyanis piros betűs, állami ünnepeken NEM lehet házasodni; dec. 31-én lehet, de éjfél után már nem, mondjuk éjjel amúgy sem, mivel 18:30 az utolsó hivatalos időpont…

Futószallag szertartások

FONTOS (néhány üdítő kivételt leszámítva): az anyakönyvvezető beszéde NEM személyre szabott – ünnepi hangulatú, de sablon szöveget mondanak, amit minden párnak ugyanúgy adnak elő, a neveket megváltoztatva. Hivatali szabályok kötik ehhez, nem tehet mást, valamint napi 10-15 pár esetében, valljuk be, kapacitás híján nem is kivitelezhető, hogy mindenki olyan szertartást kapjon, amilyet megálmodott…

És akkor mi lesz azokkal, akik a fentiekkel ellentétben, saját, személyre szabott szertartást szeretnének?

Jó hír a számukra, hogy pontosan nekik „teremtődtek” a szertartásvezetők, akikről a következőket kell tudnotok:

A jolly joker

A szertartásvezető bárhol, bármikor összead Benneteket, és ezt vegyétek szó szerint! Akár az éjszaka közepén, ünnepnap, reggel hathuszonötkor, egy erdőben. Akár hegycsúcson, virágos réten, barlangban, mekiben, buszon, hídon, hóban, szélben, napsütésben, stégen, földön, vízen, levegőben. Bárhol. Bármikor. Egy, a valódival megegyező, de valójában csak ELJÁTSZOTT ceremónián esket össze Benneteket, úgy, ahogyan Ti szeretnétek. (Bár hivatalosan nem ad össze Benneteket, ő is viseli a nemzeti színű szalagot – címer nélkül.)

A papír legyen megy

Csak akkor vezetheti a szertartásotokat, ha már papíron házastársak vagytok, tehát ha a Nagy Napotok mondjuk május 10-én lesz, legkésőbb május 9-ig össze kell igaziból házasodnotok az anyakönyvvezetőnél (ne feledkezzetek meg a 30 napos várakozási időről!)

Rólatok szól

Szertartásotok szövegét Rólatok írja, semmilyen törvényi előírásnak nem kell megfelelnie. Veletek előre egyeztetve, személyes szertartás szöveget mond el, ami igazán rólatok szól, egyedi és a Ti történeteteket meséli el. Természetesen van „akarod-e?”, „igen-igen”, és csók és aláírás rész, lehet homokszórás, meg szülőköszöntő, és/de lehet bármilyen más, saját ötlet alapján behozott „kis ceremónia”, mondjuuuk facsemete ültetés, közös motívum festése, kötélfonás, vagy bármi, amit szeretnétek, és számotokra az összetartozást szimbolizálja. Ja, és elmondhatjátok közben saját fogadalom-tételeteket is, mint a „hálivúdi” filmeken.